Srboljub Srba Dinić (1969. Niš, Srbija) potiče iz porodice sa dugom muzičkom tradicijom. Studirao je klavir i kamernu muziku u Beogradu, a dirigovanje u Bonu i Skoplju.

Internacionalnu karijeru započinje 1995. godine u Bazelu, Bonu i ponovo Bazelom kao početnim stanicama.

Mesto prvog kapelmajstora u operi u Bernu dobija 2001. godine, a zatim 2004. postaje šef-dirigent u istoj kući na čijoj poziciji ostaje sve do 2013. godine. Od 2007 – 2011. godine je bio i na funkciji muzičkog direktora te kuće.

Za umetničkog direktora i šef-dirigenta jedne od najvećih operskih kuća SAD, Teatro de Bellas Artes u Meksiko Sitiju, imenovan je 2013. godine. Na ovoj poziciji ostaje sve do 2019. godine.

Od 2014. do 2019. godine je bio šef – dirigent renomiranog kamernog orkestra, Gudači Svetog Đorđa iz Beograda.

Gostovao je u mnogim operskim kućama širom Evrope i sveta: Državnoj operi iz Štutgarta (2006 – 2009), Teatro Massimo iz Palerma (2009 – 2011), Savonlinna Festival u Finskoj (2009 – 2011), Aalto Theater iz Esena (2012 – 2014) kao i operama u Braunšvajgu, Zagrebu, Beogradu, Rovigu između ostalog.

Od 2015. godine počinje njegova saradnja sa festivalom klasične muzike reditelja Emira Kusturice na Mokroj Gori (Srbija).

Debitovao je 2019. godine na scenama Teatro Colón iz Buenos Ajresa i Semperoperi iz Drezdena, jednim od najprestižnijih operskih kuća na svetu.

Mesto generalnog muzičkog direktora i šefa – dirigenta državnog orkestra i opere iz Braunšvajga, Nemačka, dobija 2017. godine, na čijoj poziciji je i dalje aktivan.

Tokom velikog dela svoje karijere, Dinić je sarađivao sa zvezdama svetske operske i koncertne scene kao što su: Anna Netrebko, Diana Damrau, Agnes Baltza, Silvia dalla Benetta, Liana Aleksanian, Ramon Vargas, Salvatore Licitra, Carlo Colombara, Franzisco Araiza, Michael Volle, Zeljko Lučić, Milijana Nikolić, Nemanja Radulović, Leticia Moreno, Radovan Vlatković, Roman Simović, Juri Bašmet, Narek Aknazarijan, Aleksandar Madžar i mnogi drugi, sa kojima je imao brojne turneje, gala koncerte i operske produkcije u više od 20 zemalja širom sveta.

Na polju simfonijske i operske muzike, Dinić je sarađvao sa mnogim svetskim uglednim orkestrima kao što su: Staatskapelle Dresden, Staatsorchester Braunschweig, Münchner Symphoniker, Hamburger Symphoniker, Staatsorchester Stuttgart, Essener Philharmoniker , Berner Sinfonieorchester, Basel Sinfonieorchester, Orquesta estable de teatro Colón, Orchestra di teatro Massimo, Orchestra di Verona, Orchestra comunale di Bologna, OTBA, Orquesta de UNAM, Orquesta de Mineria, Shanghai Symphonie Orchestra, Taipeh Symphonie Orchestra, Orquesta de Valencia, Beogradska filharmonija, Vojvođanski simfonijski orkestar i mnogi drugi.

Dobitnik je nagrade ministarstva kulture Republike Srbije za širenje i promovisanje srpske kulture u svetu.