Posted by & filed under Aktuelno.

Poštovane dame i uvažena gospodo,

Dragi prijatelji,

Godine 2020. proslavljamo 250. rođendan Ludviga van Beethovena! Njegov rad i posredovanje ka buržoaskom društvu, koje se brzo razvijalo kao rezultat Francuske revolucije 1789. godine, bilo je od suštinskog značaja za razvoj “klasičnog” koncertnog sistema kakav danas poznajemo i volimo.

Nijedan orkestar neće izbeći zadatak da na nov, poseban način i možda uz neočekivane klasifikacije, oživi dela ovog kompozitora koji je i bez povoda i godišnjica, stalno prisutan na repertoarima.

Staatsorchester Braunschweig, na primer, po prvi put u svojoj koncertnoj seriji, izvešće delo „Missa solemnis“, u saradnji sa horom Državnog pozorišta i KonzertChor Braunschweig. Međutim, kontekstualizacija predstavlja stvarni fokus našeg pristupa posredovanju.

Ciklus „Mit 9. simfonije“ je suštinski programski element u kome ćemo prvo izvesti odgovarajuće simfonije Gustava Mahlera i Antona Brucknera. Pored toga, ciklus „Bauhaus“ nudi kombinaciju sa potpuno drugačijim, održivim fenomenom prenošenja umetnosti i kreativne kulture u društvo. Možda će u ovom kontekstu susret „Pastoralne“ sa „Simfonijom velikog grada“ biti događaj za vas sa posebnim uvidima. Bili bismo izuzetno srećni zbog toga! I srećni smo što sa Olgom Šems možemo da započnemo našu novu seriju „Umetnik u rezidenciji“ za vas. Sjajna pijanistkinja, naši ostali muzički gosti, dame i gospoda državnog orchestra, nadam se da smo time pobudili vaše interesovanje. Zato što vam se svi radujemo!

Vaš Srba Dinić