I na kraju dolazim do dirigenta, Srba Dinic, stvarni heroj predstave, sposoban da dovede orkestar, hor i soliste do najvišeg nivoa izvodjenja čemu sam prisustvao mnogo godina unazad.

Luis Gutiérrez Ruvalcaba, Othello, Theatro de Bellas Artes

Oni koji ne poznaju Prsten imali su želju da se utope u mešavini instrumentala, a svi ostali mogli su da osete kako je Srba Dinić uspeo da izuzetno raspoloženi orkestar dovede do enormne virtuoznosti zvuka. Očaravaju precizni limeni duvači, gudači u brilijantnom naponu, ljupke solo deonice flaute i violine, kamerna muzika prvog pogleda Vesunga, a Dinić crpi blagost i u Votanovom rastanku. Zvučalo je napeto za jedan scenski braunšvajgski „Prsten“.

Braunschweiger Zeitung, Staatsorchester Braunschweig

Dinić se profilisao kao senzualni tvorac zvuka I perfektni muzički pratilac koji diše zajedno sa orkestrom.

Braunschweiger Zeitung, Gala koncert, Symphoniker Hambur

Uz Anu Netrebko pored sebe, Dinić ne samo što je sebi dozvolio luksuz da iz orkestra izvuče najlepše boje i tačno razumeo muzičku dramaturgiju svakog dela, već je veoma detaljno izradio svaku orkestarsku deonicu: mek i pun zvuk gudača, ekskvizitna okruglost zvuka drvenih duvača kao i odlična dikcija limenih duvača.

El Universal, Gala koncert sa Anom Netrebko

Srba Dinić je fantastično vodio hor i orkestar Teatro de Bellas Artes. Tempa su bila živa, a zvuk koji je dobio od muzičara čist, veseo i živopisan. Hor koji se pojavljuje u nekoliko navrata, svaki  put zvučao je fantastično. Zaista očaravajuće veče.

Opera Click, Opera Don Đovani (Don Giovanni)

Nakon više od 50 godina koliko nije izveden u Palati lepih umetnosti,  Arigo Boitov “Mefistofele” je izveden u koncertnoj formi, u ovoj najvažnijoj instituciji za operu u Meksiku. Najveće pohvale su rezervisane za hor i orkestar Teatro de Bellas Artes i dirigenta Srbu Dinića, koji je hor i orkestar doveo u savršeni balans, izvukavši fine nijanse i teksture u muzici. Maestralno je postigao kontrast između naglih promena fortea i pijana, tako da je hor u isto vreme zvučao i moćno i kontrolisano.

Opera, Opera Mefistofele (Mefistofele)

Maestro Srba Dinić dirigovao je orkestrom i horom Teatro de Bellas Artes, u živom, intenzivnom i snažnom izvođenju. Jasno se videla dinamika orkestra i kvalitet  njihovog zvuka, posebno tokom izvanrednog “Te Deum”, u kojem je Dinić dirigovao uz savršenu kontrolu zvuka i perfektni balans orkestra i hora. Orkestar ni u jednom trenutku nije nadglasao pevače, posebno Vassilevu i Galvana, koji su imali vrlo uspešno izvođenje.

Opera Click, Opera Toska (Tosca)

Dinić  želi da nam pokaže da su Verdijeve „godine zatočeništva“ prošle, da on izrasta iznad uspešnih kabaleta, da njegovo instrumentiranje postaje bogatije i dramaturški promišljenije.  Kod orkestra se može osetiti kako je na prisan način doživeo „visoku školu“ svog šefa: delikatno fraziranje, pažljivo balansiranje, kultivisane solo deonice postarale su se za plemeniti Verdijev zvuk.

Revierpassagen, Opera Razbojnici (I Masnadieri)

Čini se da je Srboljub Dinić rođeni dirigent Verdijevih dela, koji u najboljem maniru ume da stvori napetost, da formuliše suprotnosti, zna kako da plasira legata, da prati pevače, da proporcionira tempa. Sa Esenskim filharmoničarima koji izvanredno muziciraju i koji su visoko motivisani, već i uvodna simfonija zvuči nebeski u izmagličastoj transparentnosti sa fantastičnim solo deonicama čela (István-Alexander Gaal), a srpski dirigent je još više razbuktao orkestarsku ekstazu zvukova, podjednako i u lirskim momentima, i u  dramatičnim završnicama partiture.

Der neue Merker, Opera Razbojnici (I Masnadieri)

Veče je na veoma visokom nivou sa gotovo perfektnim dirigatom. Srboljub Dinić, šef-dirigent u Gradskom teatru u Bernu, a u Esenu za pultom kao gost, interpretira Verdijevu partituru koja je, zapravo, konvencionalna, ali apsolutno puna kontrasta i u pogledu snažnih efekata retko zbunjujuća. Čini to sa maksimumom posebnosti, diferenciranja i discipline tempa.

Die Deutsche Bühne, Opera Razbojnici (I Masnadieri)

U svakom slučaju, Esenski filharmoničari pod upravom Srboljuba Dinića, uz prikladnu napetost, uživaju u usklađenosti i s radošću dopuštaju da se rascvetaju orkestarske boje. Ovde se čuje zvuk velikog formata.

Theater pur, Opera Razbojnici (I Masnadieri)

Gostujući dirigent Srboljub Dinić i Esenski filharmoničari sa žarom i ukusom su pokazali da „Razbojnici“ mogu da ponude pravi Verdijev kvalitet.

WDR 5 (Scala), Opera Razbojnici (I Masnadieri)

Esenski filharmoničari su, pod upravom Srboljuba Dinića, prava radost.

klassikinfo.de, Opera Razbojnici (I Masnadieri)

Srboljub Dinić zaista ima pravi osećaj za odnose tempa kod ranog Verdija.

Der Opernfreund, Opera Razbojnici (I Masnadieri)

U muzičkom smislu, to je trijumfalni marš u Dolby Surround-u. Ceo teatar je od ovog trenutka fasciniran. Usred tog spektakla stoji dirigent Srboljub Dinić i preciznim taktom, sa eksplozivnom silinom, uvodi orkestar i pevače u ritmički odsečno sviranje. Njegovo izvođenje je efektno i puno napetosti. Istovremeno, Dinić sa izuzetno dobro disponiranim Esenskim filharmoničarima ostvaruje i tihe momente i dovodi ih do visokog inteziteta.

www.Opernnetz.de, Opera Aida (Aida)

Sa Srboljubom Dinićem, partitura je u najboljim rukama. Dinamički koristeći širinu opsega i poštujući Verdijev zadati tempo, maestro odmerava sve finese majstorskog dela. Bernski simfonijski orkestar blistavo muzicira od prvih gudačkih figura u uvertiri, pa sve do velikog ansambla.

Der Bund, Opera Magbet (Macbeth)

Bernski simfonijski orkestar je sa Srboljubom Dinićem u sigurnim rukama. Muzički direktor, koji je već u Bernskom teatru dirigovao nekoliko Verdijevih produkcija, pokazuje osećaj za belkanto elemente i za građenje napetosti u velikim scenama ansambla. Nezaboravno je finale drugog čina, gde se planirana praznična radost, Magbetove užasne vizije, pokušaji zabašurivanja koje lejdi sprovodi i zgranutost gostiju, zgušnjavajući tako radnju u višeslojni sklop.

Neue Zürcher Zeitung, Opera Magbet (Macbeth)

Orkestar pod upravom muzičkog direktora Srboljuba Dinića predstavio se u visokoj formi, nije bilo ni jedne jedine greške, dirigent je davao akcente, a sa druge strane bio je osetljivi pratilac, ubedljivo dirigovanje.

Der neue Merker, Opera Magbet (Macbeth)

Dirigent Srboljub Dinić, kome leže mnogi stilovi, retko je tako u svom elementu kao ovde. Počev od prvih minuta, dirigent radosno, sa mnogo nadahnuća, izaziva uzbuđenje, zgusnuto i ravnomerno, kao i orkestar koji je, budući da je u pitanju premijera, značajno precizan. U operi „La Cenerentola“ nema samo zabave, već i romantičnih, dirljivo lepih pasaža. Dinić i Simfonijski orkestar Bern i njima daju dostojan respekt.

Der Bund, Opera Pepeljuga (La Cenerentola)

Već uvodna tema gudača zaustavlja dah i s pažnjom se sluša. Nežno mirisno i krhko poput stakla, da od lepote gotovo zaboli, počinje premijera “Jevgenija Onjegina“ u esenskom Alto – teatru. Pod filigranski preciznim vođstvom Srboljuba Dinića, lirske scene Čajkovskog se opraštaju od melanholije, bogate snage i mračne sete. Sa  treperavo nadolazećim tempima i virtuozno lebdećom lakoćom dospevaju u današnju Rusiju, u jedan mladi svet između modernih ideja i društvene tradicionalnosti, koji kao zanesen njuši slobodu, a ne usuđuje se da skoči. Kao što Dinić sa Esenskim filharmoničarima u originalnom doživljaju zvuka neopterećeno i radoznalo definiše partituru, u tom pravcu se kreće i filmski i pozorišni reditelj Mihael Šturmiger…

Opernglas, Opera Jevgenij Onjegin (Eugene Onegin)

Esenski filharmoničari nam opet pokazuju na kom nivou muziciraju. Kao gost, Dinić zadivljuje: prefinjeno, poetički, višeslojno – vitalne, ali nikada rustikalne masovne scene, u kojima hor deluje prvoklasno. Izgleda da se orkestru Dinić veoma dopada.

WAZ, Opera Jevgenij Onjegin (Eugene Onegin)

Rezultat ovog „Jevgenija Onjegina“ je muzičko istraživanje Srboljuba Dinića i uzbudljivo disponirani Esenski filharmoničari. Dinić bira snažan osnovni tempo koji uvodi kroz strasne momente (pune temperamenta) ili dramatične završnice. To doprinosi tonu konverzacije opere, koji nikada nije bio sa više ukrasa. Esenski filharmoničari veoma sigurno prihvataju jasno date znakove dirigenta i dobro razumeju muziku Čajkovskog. U tananom, filigranskom zvuku mogu se čuti sve finese koje deluju kao da samostalno podvlače emocionalni sadržaj opere. Zagrejana srca, mladalačke čežnje i narodna opuštenost, ponovo se ogledaju u tehnički verziranom izvođenju.

Opernnetz, Opera Jevgenij Onjegin (Eugene Onegin)

Esenski filharmoničari, po pravilu, procvetaju pod upravom Srboljuba Dinića: pod njegovim preciznim, jasnim, transparentnim, takođe i veoma osetljivim vođstvom, muzičari su zvučali ubedljivo, zahvaljujući izvanrednoj intonaciji, neverovatnim pojedinačnim ostvarenjima, kao i izuzetno homogenom zajedničkom zvuku.

tg Info, Opera Jevgenij Onjegin (Eugene Onegin)

Hteo je da uradi nešto sasvim intimno a uz to i blisko ljudima – tako kaže Srboljub Dinić, dirigent produkcije. Esenski filharmoničari sve to izvode grandiozno – daleko od visokoparnosti i prekomernih rubata. Mnogo toga zvuči kao kamerna muzika; retko kada je partituta transparentna i prožeta svetlošću, do te mere, da zrači.

Der Opernfreund, Opera Jevgenij Onjegin (Eugene Onegin)

Dodekafonija ostaje u pozadini, tako da se u stvari čuje samo fascinantan, suptilno montiran i zbog toga ni u kom slučaju neopravdan potpuri sa melodijama koje ulaze u uši. Kod Bernskog simfonijskog orkestra sve to je, pod angažovanim vođenjem Srboljuba Dinića, veoma dobro izjednačeno. Mogu da se čuju senzualnost zvuka i preciznost.

BO, Opera Život razvratnika (The Rake’s Progress)

Dirigent Srboljub Dinić na najbolji način drži na okupu Bernski simfonijski orkestar i od enormne je koristi pevačima. Jedva da je i jedan ton pokriven, ali kad treba da se iskaže, onda su svi iz orkestra tu gde treba. Tako je ovom timu pošlo za rukom da priredi jedno uzbudljivo i veliko opersko veče.

Basellandschaftliche Zeitung, Opera Holanđanin lutalica (Der Fliegende Holländer)

Oduševljava jak muzički kovitlac, posebno diferencirano homogeno izvođenje Bernskog simfonijskog orkestra pod upravom Srboljuba Dinića.

Berner Oberlaender, Opera Holanđanin lutalica (Der Fliegende Holländer)

Jasne, a ipak senzualne su boje zvuka koje Srboljub Dinić izmamljuje od dobro disponiranog orkestra. Ali odlučujući je topao, kompaktan zajednički zvuk, koji pomaže tumačenju radnje i uspeva da skladno zatvori dramaturške praznine na pozornici.

Der Bund, Opera Jevgenij Onjegin (Eugene Onegin)

Bernski simfonijski orkestar pod upravom Srboljuba Dinića se na najbolji način uklapa u koncept režije. Pučinijevo majstorstvo u oslikavanju unutrašnjih i spoljašnjih raspoloženja, je na plastičan način i u finim dinamičnim prelazima uspešno ostvareno. Dinić to čini vidljivim i pakuje ga u tanko, providno odelo zvuka.

Berner Zeitung, Opera Boemi (La Boheme)

Muzički brilijantno i bogato bojama, Bernski simfonijski orkestar pod upravom Srboljuba Dinića i pevački ansambl, oblikuju otvaranje muzičke sezone u detaljima poetično, a scenski ipak prilično konvencionalno.

… Bernski simfonijski orkestar pod upravom Srboljuba Dinića doprinosi punoći vitalnih transparentnih zvukova. Oni nostalgičnim slikama daju svežinu i podstiču radnju.

Der Bund, Opera Boemi (La Boheme)

Državni orkestar iz Braunšvajga, koji je još u fazi nalaženja generalnog muzičkog direktora, vođen je kroz strastvenu partituru, ovog puta, od strane Srbe Dinića za pultom, sa muškim, preciznim dirigovanjem. Orkestar je pratio srpskog šefa-dirigenta opere u Meksiko Sitiju sa visokom koncentracijom i sa sjajnim limenim duvačima.

RUNDBLICK, Opera Boemi (La Boheme)

Ramon Vargas je imao optimalnu podršku od strane Srbe Dinića, šefa-diregenta Gradskog teatra Bern. Njegov komentar sa Virtemberškom filharmonijom u Rojtlingenu da Vargasu treba dati vremena da razvije glas, svedoči o obazrivosti i iskustvu. Dinić je imao priliku da se dodatno profiliše sa uvertirama i intermecima, u kojima je pokazao da je muzičar pun temperamenta.

NZZ Media Group, Gala koncert sa Ramonom Vargasom

Za izvođenje izvanrednog formata auditorijum može da zahvali dirigentu Srboljubu Diniću, kome nikada nisu nedostajali napetost, dramatika i diferenciranje i koji majstorski postavlja akcente. Bernski simfonijski orkestar ga besprekorno prati: senzibilno u davanju tona, fleksibilno u neophodnim kontrastima, sa puno obzira u praćenju pevača i poslednje, ali ne manje važno, strasno i emocionalno angažovano.

Der Bund, Opera Kavalerija Rustikana (Cavalleria Rusticana)

Srboljub Dinić, umetnički rukovodilac i šef-dirigent ove operske kuće je istaknuti pratilac i čitavo vreme gospodar situacije u izuzetno zahtevnoj muzici. Orkestar je veoma dobro prihvatio njegova uzbudljiva, temperamentna tempa. Ansambl i orkestar razumeju njegove poruke, što za rezultat ima disciplinovano, respektujuće muziciranje.

Der neue Merker, Opera Mazepa (Mazeppa)

Verdijeva opera „Falstaf“ je za svaki orkestar pravi izazov. To su fine instrumentalne aluzije i virtuozni komentari, koji daju draž jeziku i pokretu. Preciznošću i tananim osećanjima Srboljub Dinić sa Bernskim simfonijskim orkestrom daje zamah ovoj muzici i njenim lirskim dragocenostima. Poseban kompliment zavređuju ubedljivi dramatačni kontrasti i sigurnost u tempima.

Der Bund, Opera Falstaf (Falstaff)

Bernsko izvođenje dobija najpre u interpretaciji, ona je puna napetosti i visoko diferencirana zahvaljujući izuzetno disponiranom i očigledno na probama izvanredno pripremljenom Bernskom simfonijskom orkestru pod fascinantnim rukovodstvom šefa-dirigenta Srboljuba Dinića, koji je sa ovom „Vali“ pokazao svoje najzrelije ostvarenje.

Der Bund, Opera Vali (La Wally)

Za pultom, kao i obično, kultivisanog, fleksibilnog i tonski izražajnog Bernskog simfonijskog orkestra stoji Srboljub Dinić – i izgleda da se u verismo stilu posebno dobro oseća. Diferencira senzibilno, pouzdaje se u izvanredno fine piano efekte i interveniše jedino kod snažnih fortisimo izliva, gde to partitura i radnja izričito propisuju.

Der Bund, Opera Madam Baterflaj (Madama Butterfly)

Orkestar potpisan rukom Srbe Dinića, svirao je delikatno i moćno , sa detaljima velike lepote.

Milenio, Opera Don Đovani (Don Giovanni)

Sa muzičke strane je veoma vidljivo da je najveci uspeh ove direkcije angažovanje Srbe Dinića za šefa ove kuće. Ogromno „prosvetljenje“ orkestra Bellas Artes, sa veoma preciznim tempima i artikulacijom kao i negovanim zvukom u svim orkestarskim sekcijama. Apsolutna kontrola scenskog dešavanja, ne samo u praćenju već i u izuzetno preciznom radu na muzičkoj strukturi sa svim solistima. Uvek transparentno.

El Universal, Opera Don Đovani (Don Giovanni)

Razvijena uvertira iznenadila je svojim bojama i nijansama. „Stable orchestra“ je od početka do kraja zvučao delikatno pod vođstvom Srbe Dinića i pružio je sjajne trenutke, kao što je, između ostalog i lepršava i nostalgična truba na početku drugog čina.

Clarin, Argentina, Don Pasquale