Posted by & filed under Aktuelno.

Nedelja, 20. i ponedeljak, 21. juna, rezervisani su za Koncert za violinu Ludviga van Beethovena u D Duru i Simfoniju br. 1, Sergeja Prokofjeva.

„Kada naši klasično naklonjeni muzičari i profesori (po mom mišljenju lažni klasičari) čuju ovu simfoniju, obavezno će povikati u znak protesta na ovaj nov primer drskosti Prokofjeva“, napisao je Prokofjev u svoj dnevnik, mišljenje o Simfoniji br. 1.

„Vidi kako ne dozvoljava da čak ni Mocart mirno leži u svom grobu već ga mora podbadati svojim prljavim rukama, zagađujući čiste klasične bisere groznim prokofjevskim disonancama“, zamišljao je kako govore. „Ali moji pravi prijatelji videće da je stil moje simfonije upravo mocartovski klasicizam i vrednovaće ga u skladu s tim, dok će se javnost bez sumnje zadovoljiti samo slušanjem vesele i nekomplikovane muzike kojoj će, naravno, aplaudirati.“

Zbog toga je bio potpuno u pravu; sa svojim bezobraznim smislom za humor, besprekornim zanatstvom i šarmantnim melodijama, simfonija je bila dašak svežeg vazduha i ostala je jedno od najpopularnijih dela kompozitora.

Koncert za violinu u D-duru, op. 61, koncert za solo violinu i orkestar Ludviga van Betovena, jedan od najranijih i najčešće izvođenih violinskih koncerata u tako velikom obimu. Premijerno je izveden u Beču 23. decembra 1806. To je bio Beethovenov jedini koncert za violinu i smatra se njegovim najlirskijim delom.

Ovaj koncert je poslednji samostalni nastup prvog koncertmajstora, Johannesa Denhoffa.