Posted by & filed under Aktuelno.

Opera Gaetana Donizettija, “Don Pasquale” pod muzičkom direkcijom Srbe Dinića, premijerno će biti izvedena 24. septembra u jednom od najprestižnijih operskih zdanja na svetu, čuvenom Teatro Colon u Buenos Airesu.
Opera će se izvoditi od 24. septembra do 2. oktobra.
Kada je bufo došao do krajnje faze obesmišljavanja, a dolazak ozbiljne opera romantizma je bio neminovan, Donizetti je dokazao da se ovaj žanr još uvek može preformulisati i iskoristiti. Don Pasquale se smatra poslednjom velikom bufo (komičnom) operom italijanskog belkanta. Ovo je 69. delo velikog majstora iz Bergama i radnja se odvija u Rimu sa arhetipskim glavnim junakom, zaluđenim starcem koji se zaljubljuje u mladu ženu. Opera je premijerno prikazana 1843. godine u Teatro Italiano u Parizu, gradu u kojem je Donizetti živeo u poslednjoj fazi svoje kompozitorske karijere.
Komična opera “Don Pasquale” komponovana je u tri čina po libretu Giovannija Ruffinija.

Teatro Colon u Buenos Airesu jedna je od najvažnijih svetskih operskih kuća na svetu. Njegova bogata i prestižna istorija i izuzetna akustika i arhitektonske karakteristike svrstavaju je u red sa scenama kao što su Teatro alla Scala, Paris Opera House, Vienna State Opera, Royal Opera House i Metropolitan Opera House.
Tokom duge istorije ovog zdanja, svi veliki umetnici XX veka gostovali su na njegovoj sceni. Dovoljno je spomenuti imena kao što su Enrico Caruso, Claudia Muzio, Maria Callas, Régine Crespin, Birgit Nilsson, Plácido Domingo, Luciano Pavarotti, zatim baletske umetnike kao što su Vaslav Nijinski, Margot Fonteyn, Maia Plisetskaia, Rudolf Nureyev, Mijail Barishnikov i legendarne dirigente među kojima su Arturo Toscanini, Herbert von Karajan, Héctor Panizza, Ferdinand Leitner i mn. dr.
Za više informacija posetite sajt: http://www.teatrocolon.org.ar/en/2019/opera/don-pasquale