Posted by & filed under Aktuelno.

Lirska bajka u tri čina “Rusalka” koju je komponovao Antonjin Dvoržak, može se pogledati u digitalnoj verziji do 4. aprila, a zatim će biti dostupna u okviru  OperaVision programa.

Premijera ove opere bila je zakazana za novembar ali je stopirana zbog drugog zaključavanja usled pandemije. Srba Dinić kao muzički direktor i reditelj Dirk Schmeding sa svojim timovima, uspeli su da završe probe sa redukovanim pevačkim i orkestarskim ansamblom usled higijenskih regulativa.

Naslovna uloga Rusalke poverena je fenomenalnoj Julie Adams koju je prvo bukirao New York MET ali joj se ukazao slobodan termin zbog otkazivanje cele sezone tamo.

Rusalka je prvi put izvedena 31. marta, 1901. godine u Pragu sa Růženom Maturovom u glavnoj ulozi. Opera je doživela neverovatan uspeh u Češkoj, a zatim i u inostranstvu. Danas je Rusalka jedna od dvadeset najizvođenijih opera na svetu.

Libreto je inspirisan češkom verzijom centralno-evropske narodne bajke koja je poznata i kao Undine (1811), Friedricha de la Motte Fouquéa ili “Mala sirena” (1837), Hans Christian Andersena. Originalna priča je savršeno prenešena na muziku prepunu koloritom i magijom uz vagnerijanski uticaj. Takođe postoje sličnosti i sa drugom divnom vodenom bajkom o žrtvovanju i iskupljenju, operom Nikolaja Rimski-Korsakovog, “Sadko” iz 1898. godine.

Photo: Thomas M. Jauk