Posted by & filed under Aktuelno.

Jedina Beethovenova opera koju je napisao govori o žrtvi, herojstvu i trijumfu i jedna je od njegovih najdragocenijih ali ujedno i najproblematičnijih kompozicija. Nakon 10 godina ispravljanja partiture koje su donele četiri različite uverture, finalna verzija premijerno je izvedeno 1814. godine.

Opera je pisana u dva čina prema libretu koji potpisuju Josef Sonnleithner, Stephan von Breuning i Georg Friedrich Treitschke.

“Čitav posao s operom (Fidelio) najneobičniji je na svetu. Velika je razlika između promišljanja i mogućnosti podvrgavanja zanosu. Ukratko, uveravam vas, ova opera će mi doneti krunu mučenika“, napisao je Beethoven 1814. godine. U to vreme je radio na trećoj i poslednjoj verziji dela, koja je primljena sa oduševljenjem na premijeri koja je održana u Beču, u Theater am Kärntnertor, 23. maja 1814. godine.

Nacionalni teatar u Braunšvajgu zaokružiće obeležavanje Beethovenove godine izvođenjem specijalne verzije njegove jedine opere. Ovu kamernu verziju za redukovani ansambl čiji aranžman je odobrio lično Beethoven, kreirao je Wenzel Sedlák.