dinic2Srba Dinić  rođen  je 1969. godine u Nišu,  u porodici sa dugom muzičkom tradicijom u kojoj je dobio svoje prvo muzičko obrazovanje. Posle završene srednje muzičke škole u svom gradu 1987. godine, studira klavir i kamernu muziku na FMU u Beogradu. Po završetku studija,  dve godine radi u školama „Josip Slavenski“ i „Mokranjac“, kao i na fakultetu, kao demonstrator za kamernu muziku.

Na poziv Rajnera Altorfera 1995. godine odlazi u Bazel, gde  od 1995. do1997. radi kao korepetitor u teatru. Od 1997. do1999. je korepetitor i asistent u operi u Bonu. U Bazel se vraća 1999. godine i postaje asistent tadašnjeg šefa-dirigenta Džulije Džouns.

Uporedo sa radom, studira u Bonu dirigovanje kod Volfganga Ota. Magistrirao je dirigovanje kod profesora Saše Nikolovskog u Skoplju.

U teatru u Bazelu debituje 2000. godine sa operom Makbet, Đuzepea Verdija.Od 2001–2004. godine radi kao prvi kapelmajstor i asistent šefa-dirigenta Migela Gomeza Martineza u Operi u Bernu. Od 2004. godine, dobija poziciju šefa-dirigenta u istoj kući, gde ostaje sve do 2013. Od  2007. do 2011. godine bio je muzički direktor te kuće. U Bernu je dirigovao 37 operskih premijera i preko 60 produkcija, simfonijske i gala  koncerte. Najznačajniji medju njima je svakako projekat švajcarske televizije SF1, gde je uživo izvedena opera La Boheme koja je prenošena u celoj zapadnoj Evropi. Produkcija i DVD su dobitnici najznačajnije televizijske nagrade u Švajcarskoj, „Zlatna ruza”.

Godine 2013. dobija mesto umetničkog direktora i šefa-dirigenta orkestra jedne od najvećih operskih kuća Amerike, Teatro de Bellas Artes u Meksiko Sitiju gde je, do sada, dirigovao preko 20 produkcija i gala koncerata.

Srba Dinić je i šef-dirigent renomiranog kamernog orkestra, Gudači svetog Djordja iz Beograda, sa kojima saradjuje od 2013. godine.

Od 2006. do 2009. godine, bio je redovni gost Državne opere u Štutgartu gde je dirigovao opere Madam Butterfly, Tosca i Norma. Godine 2006. debitovao je na najznačajnijem operskom festivalu u Švajcarskoj, u gradu Avanšu, sa Verdijevom operom Trubadur.

Od 2009. do 2011. godine gostuje u Teatru Masimo u Palermu gde diriguje  premijere opera Puritani, Aida i La Gioconda. U isto vreme gostuje na prestižnom Festivalu u Savonlini u Finskoj gde diriguje opere Puritani i Tosca.

Od 2012. do 2014. stalni je gost u Alto teatru u Esenu gde diriguje premijere opera Onjegin, Aida  i Masnadieri, u isto vreme diriguje kao gost u HNK u Zagrebu premijere opera Jenufa i Tosca, a u Narodnom pozorištu u Beogradu Carmen. U Rovigu diriguje operetu Vesela udovica.

U nacionalnom teatru u Braunšvajgu, Srba Dinić je debitovao sa operom Andrea Šernije i otvorio koncertnu sezonu 2015/2016. sa dva simfonijska koncerta. Od sezone 2017/2018. je na mestu Generalmusikdirektor-a.

Tokom velikog dela svoje karijere, Dinić je saradjivao sa zvezdama svetske operske scene kao što su: Anna Netrebko, Diana Damrau, Agnes Baltza, Silvia dalla Benetta, Ramon Vargas, Carlo Colombara, Salvatore Licitra, Francisco Araiza, Zeljko Lučić i mnogi drugi, sa kojima je imao brojne turneje, gala koncerte i operske produkcije u Švajcarskoj, Nemačkoj, Madjarskoj, Italiji, Finskoj, Meksiku, Juznoj Koreji, Tajvanu i Kini. Njegov operski repertoar obuhvata preko 60 naslova, od Mocarta do Stravinskog.

Na polju simfonijske muzike, Srba Dinić je saradjivao sa mnogim uglednim orkestrima širom sveta kao što su: Müncher Symphoniker, Staatsorchester Stuttgart, Staatsorchester Braunschweig, Essener Philharmoniker, Württembergische Philharmonie, Nürnberger Symphoniker, Berner Sinfonieorchester, Basel Sinfonieorchester, Orchestra di Verona, Orchestra di Teatro Massimo, Orquesta de Valencia, Beogradska filharmonija, Gudači svetog Djordja, Madjarski radijski orkestar, Orqoesta filarmonica de Ciudad Mexico, Orquesta filarmonica de Universidad autonoma de Mexico, Orquesta de Mineria iz Meksiko Sitija,  Shanghai symphony orchestra, Taipeh symphony orchestra i mnogi drugi. Godine 2015. po prvi put je dirigovao na Boljšoj festivalu na Mokroj gori, gde je, kao solista, nastupio Nemanja Radulović.

Srba Dinić dobitnik je nagrade Ministarstva kulture Republike Srbije za širenje i promovisanje srpske kulture u svetu.