Posted by & filed under Aktuelno.

Državni orkestar Braunšvajga pod upravom Srbe Dinića predstaviće „1700 godina jevrejskog života u Nemačkoj“, kroz dela Kurta Vajla, Franca Šrekera i Pola Abrahama. Na program će biti i Mocartov klavirski koncert u de-molu sa nagrađivanom pijanistkinjom Olgom Šeps.

Kompozitori Kurt Vajl, Franc Šreker i Pol Abraham su rođeni u Evropi krajem 19. veka i njihov rad je doživeo iznenadnu prekretnicu kada su nacionalsocijalisti došli na vlast.

“Der Silbersee: ein Vintermarchen (Srebrno jezero: zimska bajka)” je „predstava sa muzikom“ u tri čina Kurta Vajla na nemački tekst Georga Kajzera. Podnaslov je aluzija na satiričnu epsku pesmu Hajnriha Hajnea iz 1844. „Nemačka. Zimska priča”. “Srebrno jezero” se tiče surovih realnosti socijalno i ekonomski podeljenog sveta u vreme poslednje široko rasprostranjene nezaposlenosti. Pripada istom žanru „play-with-music“ kao “Opera od tri penija” – tročasovno veče, od čega je oko jedan sat muzičko. “Srebrno jezero” uključuje neke proslavljene hitove, ali ako bolje pogledamo, umesto Threepenny jazz benda, nalazi se orkestar srednje veličine bez ikakvih džez instrumenata, a umesto nekoliko kratkih pasaža za prosjački hor, skoro masonska uloga za četvoroglasni hor.

“Der ferne Klang” je izuzetan na više načina. U prvom redu, Šreker suptilno nijansira veliki orkestar. Orkestraciju krasi pedantna pažnja prema tembru i boji, opšte izbegavanje udvostručavanja i originalan i inovativan tretman efekata. Zapanjujući kontrasti harmonije doprinose atmosferi drame u partituri koja se sada može videti kao suštinska po svom uticaju na mlađe kompozitore, delo najveće snage i značaja, deo postojeće operske i muzičke tradicije, kojoj je služila.

Mađarski kompozitor Pol Abraham postigao je ogroman uspeh širom Evrope sa svojim „džez operetama“, i to ne samo u Vajmarskom Berlinu, gde su njegova dela za orkestar upotpunjen džez bendom izazvala senzaciju. „Bal u Savoju“ ima radnju koja podseća na “Die Fledermaus” i njenu raznovrsnost uticaja, od kojih su neki evropski, a neki oslikavaju savremenu američku popularnu pesmu.

Ovaj raznovrstan program upotpunjuje miljenici publike: pijanistkinja, Olga Šeps, svira jedan od najpoznatijih Mocartovih klavirskih koncerata, dramatičan, melanholičan dijalog između orkestra i soliste.