Posted by & filed under Aktuelno.

Drugi Simfonijski koncert u novom ciklusu “Avangarda” doneće izvođenja ekspresionistički obojene Kamerne simfonije Franz Schrekera i Betovenov jedinstveni koncert za klavir broj 4. Solista će biti Martina Filjak.

Neki su Schrekera smatrali jednim od najperspektivnijih kompozitora dvadesetog veka. Uživao je značajni uspeh kao kompozitor opere, u stilu koji spaja post romantičara sa elementom muzičkog kolaža, prikazujući scene u kojima se suprotstavljaju i preklapaju različiti muzički slojevi kroz maestralne orkestarske boje. Tokom osam godina, od vrhunca njegove popularnosti 1924. do prisilne ostavke 1932. godine, Nacisti su uspeli da gotovo obezvrede njegovu muziku i povuku je iz svesti javnosti, ne samo u okviru Rajha, već i širom sveta.  “Kamerna simfonija” nastala je usred Prvog svetskog rata, 1916. godine. Schreker je dobio narudžbinu da komponuje orkestarsko delo za obeležavanje stogodišnjice od osnivanja Bečke Muzičke akademije. Tako je nastala sjajna romantičarska kompozicija za svega 23 muzičara.

Beethovenov četvrti klavirski koncert donosi potpuno nov i jedinstven stil u odnosu na njegova prethodna koncertska dela. U ovom najnežnije izrečenom i poetičnijem od svih svojih koncerata, Beethoven nudi svoj najradikalniji potez – počinje koncert samo sa klavirom. Ovo je bio potez bez presedana. Ritmička elastičnost prve solo izjave i odgovora orkestra nagoveštava neobičan opseg tempa. Drugi stav, praćen samo gudačima, postao je najpoznatiji deo ovog koncerta.