Posted by & filed under Aktuelno.

Ciklus „1700 godina jevrejskog života u Nemačkoj“ pod muzičkom upravom generalnog muzičkog direktora Srbe Dinića, nastavlja sa delima Gustava Malera, Eriha Volfganga Korngolda, Aleksandra Zemlinskog i Ervina Šulhofa.

Džez je došao do izražaja u Šulhofovom kreativnom i profesionalnom životu: nastupao je kao džez pijanista, a njegova upotreba tog idioma u svojim kompozicijama bila je prava (evropska, a ne američka) stvar, a ne superponirana izvan njega. Šulhof je ovo delo napisao 1921. godine, nazvavši ga “Svita u novom stilu”, a novi stil je, naravno, džez. Kasnije je promenio naslov u “Svita za kamerni orkestar, op. 37”. U to vreme je bio veoma zaljubljen u pokret DADA, zasnovan na principima namerne iracionalnosti, anarhije, cinizma i odbacivanja zakona lepote i društvene organizacije. Nije nastavio u dadaističkim idealima, ali on jeste primenjen u predgovor Sviti Opus 37 sa besmislenom pesmom u dada stilu: Daj mi nečuvene moći/Sve ću vas pojesti/S tobom u mašinu za kobasice/Grupa svinja! !!/Onda, onda dolazi trenutak u Kosmosu/Kada ću se transformisati u “BAYER Aspirin.”

Maler je lično pisao poeziju za “Lieder eines fahrenden Gesellen” („Pesme jednog putnika“), iako je bio pod velikim uticajem narodnih stihova u zbirci “Des Knaben Vunderhorn”.

Ciklus četiri pesme za nizak glas (koju često izvode i žene i muškarci) napisan je oko 1884-1885, kao posledica Malerove nesrećne ljubavi prema sopranu Johani Rihter (1858-1943), koju je upoznao dok je bio dirigent operske kuće. u Kaselu, Nemačka, i orkestriran i revidiran je 1890-ih.

Erih Volfgang Korngold, veliki austrijski operski kompozitor, komponovao je i filmsku muziku u Americi sa velikim uspehom i donevši tamo svoju evropsku notu. Tonska pesma „Sutra” iz 1944. godine predstavlja sopstveni muzički jezik sa sjajnim zvukom simfonijskog orkestra, uz podršku hora i vokalnog soliste.

Muzika “Sinfonijete” Aleksandra Zemlinskog leži negde između kasnog romantizma u Malerovom stilu i linearne objektivnosti, pri čemu je drugi stav, Balada, najbliži Malerovom duhu. Delo pokazuje kako bečka muzika može zvučati bez Šenbergovog uticaja.