Posted by & filed under Aktuelno.

Srba Dinić naći će se u drugačijoj ulozi na koncertu 28. marta. Umesto sa dirigentskom palicom, Srba Dinić nastupiće kao pijanista zajedno sa violinistom Johannesom Denhoffom, koncert majstorom Staatsorchester Braunschweig.

Na programu će biti: Sonata br. 1 u molu, op.105, Robert Schumann;

Sonata A Dur op. 47 “Kreutzer Sonata”,  Ludvig van Beethoven kao i Johannes Brahms: Sonata u d-molu, op.108  

 

Kompozitor Robert Schumann napisao je violinsku sonatu za svega četiri dana, od 12. do 16. septembra 1851. godine i namenio je Wilhelm Joseph von Wasielewskom i Clari Schumann.

Ova sonata je jedinstvena među Schumannovim kamernim delima i čine je tri stava sa centralnim Allegrettom koji donosi zanimljivu kombinaciju sporog stava i scherzoa.

 

Beethoven je poznat po rušenju svih vrsta muzičkih granica, a otvaranje njegove „Kreutzer“ Sonate za violinu i klavir je sjajan primer toga. Beethoven je sam rekao da je sonata napisana u virtuoznom stilu, poput koncerta i lako je čuti o čemu je govorio u radikalnim uvodnim notama. Dobro je razumio koliko je ova nova sonata različita od prethodnih. Na naslovnoj strani opisao ju je kao “Sonatu za pianoforte i violinu obligato, napisanu u vrlo koncertnom stilu, gotovo kao concerto.”

 

Svoju Sonatu za klavir i violinu u d-mollu, Johannes Brahms započeo je gotovo odmah po završetku sonate broj 2 u A-duru, tokom odmora u Thunu u leto 1886. godine, ali je rad na njoj pauzirao dve godine i završio je tek kada se 1888. vratio u Thun na još jedan odmor.

Ta dva dela se u stvari potpuno razlikuju jedan od drugog: A-dur sonata je lagana i zrači toplom melodijom od početka do cilja, dok je d-moll sonata atletska, vlaknasta, a ponekad čak i nervozna stvar koja donosi dramu daleko više epske prirode.

Brahms je Sonatu br. 3 posvetio Hansu von Bülow, pijanisti, dirigentu, prijatelju i kompozitoru; prvi put su je izveli Brahms i violinista Jenö Hubay u Budimpešti, 22. decembra 1888. godine.