Posted by & filed under Aktuelno.

2. januar

Kao deo obeležavanja 250. godina od rođenja Ludwiga van Beethovena, Staatsorchestra Braunsweig će pod muzičkom direkcijom Srbe Dinića, u okviru novogodišnjeg koncerta, izvesti Uvertiru Leonora br. 3, Koncert za klavir br. 3 u c mollu, op. 37 i Simfoniju br. 5 u c mollu, op. 67.

Kao solistkinja u Koncertu za klavir br. 3, predstaviće se pijanistkinja Olga Scheps.

Uvertira Leonora br. 3 smatra se jednom od najveličanstvnijih uvertira u orkestarskoj literature. Muzičko-filozofski put koji je Betoven projektovao u svojim simfonijama, Petoj i Devetoj, u ovoj uzbudljivoj uvertiri dolazi kompresovan u tonski dokument zapanjujuće moći.

Mnogi kritičari smatraju da je Koncert za klavir br. 3 upravo personifikacija Betovenove dramatične, mračne ličnosti čiju muziku su oblikovali tragični životni događaji. U njemu Betoven putuje rasponom emocija od tragedije do komedije dok se u osnovi čitavog dela nameće odlučnost kompozitora da klavir postavi podjednako sa orkestrom, isto tako snažno i ekspresivno.

Postoje svakakve vrste karakteristika koje idu sa ovim tonalitetom, c mollom, a njegovu moć Betoven koristi i za svoju Petu Simfoniju.

Zbog svoje sirove moći i obuzimajućeg načina predstavljanja trijumfa nad nesrećom, Peta Simfonija se smatra jednom od najpopularnijih simfonija. Sam Betoven dirigovao je premijeru ovog dela, zajedno sa Šestom “Pastoralnom” u Beču, 22. decembra, 1808. godine, što nije izazvalo veliko interesovanje. Međutim, od tada, postalo je jedno od najpopularnijih dela klasične muzike. Vođena moćnim motivom otvaranja, Simfonija izražava jedan od fundamentalnih elemenata evropske kulture vodeći slušaoca “od tame ka svetlosti”, od poraza do trijumfa.