Posted by & filed under Aktuelno.

Posle pola godine pauze usled covid krize, koncertna sezona 2020/21. se nastavlja u Braunšvajgu. Generalni muzički direktor, Srba Dinić i simfonijski orkestar Braunšvajga, vraćaju se na scenu u nedelju, 20. i ponedeljak, 21. septembra. Na programu će biti Koncert za violinu u D duru, Eriha Volganga Korngolda i Simfonija C dur, Franca Šuberta.

Solista će biti Josef Ziga.

Korngoldov violinski koncert je među pet najizvođenijih koncerata za violinu u istoriji muzike. Kada je dovršio ovaj lirski i razigrani koncert, imao je 50 godina i živeo u Americi. Iako su ove godine za mnoge umetnike veoma značajne, Korngold ih je karakterisao rečima “Pedeset je staro za čudo od deteta” jer je već sa šest godina svirao klavir, u osmoj komponovao prvo delo, a u jedanaestoj komponovao balet. Mentori su mu bili Gustav Mahler i Richard Strauss. Ovaj koncert odlikuje miks poznog romantizma i modernog, filmskog muzičkog jezika.

Velika C dur simfonija Franca Šuberta, poslednje je orkestarsko delo ovog kompozitora. Premijerno ju je izveo Mendelson, u martu, 1839. godine, više od deceniju od njegove smrti. Simfonija odiše velikim Betovenovim uticajem. Poput Betovena ali na sopstveni način, Šubert ulazi u mračni svet muzike.